... кибер какво?

... кибер какво?

Преди известно време колега ми припомни един виц за Техническия Университет, който завършва с въпроса "-Кибер какво?". Именно това ме накара да се замисля от къде идва представката "кибер-" и дали тя е сменила своето значение през годините?

Бърза справка в The Free Dictionary показва, че са намерени повече от 200 думи, започващи с "cyber".

Явно към момента комбинациите от "кибер-" стават все повече и повече, можете да погледнете и Wiktionary.

Спомням си една моя стара играчка - пластмасова кола, захранвана с голяма плоска 4.5V батерия, на която в диск се поставяха различни блокчета, определящи посоката на движение. Играчката се наричаше KYBERNET (по мое мнение, името звучи доста приятно и днес) и това беше и първият път, когато чух за кибернетика.

Piko KYBERNET (1974)

Ясно е, че "кибер-" се използва от доста време, но от къде е коренът?

Преминавайки през редица системи за киберсигурност и защита от кибератаки, киберпрестъпници и съответните киберпрестъпления (разбирайте стартирах браузър и отворих сайт) се свързах с Google и потърсих информация по въпроса.

Според Wikipedia - кибернетиката е наука, изучаваща системите с изкуствен интелект и свързаните с тях закони за получаване, съхраняване и предаване на информацията, а според основателя си Норберт Винер това е наука, която изучава управлението и регулирането на машините, живите организми и социалните структури и се описва с формулата „Изкуство на управлението“.

От определението се вижда, че името на играчката е много добре подбрано (едно уточнение - "net" няма общо с мрежова комуникация) и точно представя начина за дефиниране на посоката на движение посредством механика.

В исторически аспект още Платон използва думата κυβερνητική (kybernetike) в преносен смисъл, когато говори за „Човек на кормилото на властта“. Може да се каже, че името на науката произлиза от "кормчия", което много ясно дефинира и нейния характер, свързан с управление. Тук бях малко изненадан, защото очаквах, че терминът се е зародил през XX век.

Към момента не свързваме "кибер" с управление, а по скоро с нещо от виртуалния свят, компютърните мрежи и системи. Едва ли някой ще направи аналогия между дългоочакваната игра Cyberpunk 2077 и придвижването на плавателни средства. Чувайки името си представяме мрачен свят, обагрен от неонови светлини, коли в стил 80-те години на миналия век и не малко агресия. За това допринася и култовия роман на Уилям Гибсън - "Невромантик".

"Кибер-" е стара представка, а нейното значение се е променило през последните години и вече вместо с управление, я свързваме с бурно развиващите се информационни и комуникационни технологии.

... какво означава "cybersquatting"?